Tintelende Voeten

Wat kun je er tegen doen?!

Tintelende Handen


Tintelende Handen

Tintelende handen is een vervelend symptoom. Het komt weliswaar minder vaak voor dan slapende voeten, maar is toch erg vervelend. Iedereen heeft wel eens een slapende hand. In tegenstelling tot de slapende voet ervaren sommige mensen de slapende hand als ‘prikkelend’ of fijn. Als bij de tintelende voeten is tintelende handen door oorzaak van zenuwen of bloedvaten die knel blijven zitten. In de komende onderstaande tekst zal je kunnen lezen hoe:

Tintelende handen ontstaan;

Je tintelende handen uit de weg kunt krijgen;

Wat de oorzaken van slapende handen zijn;


Hoe ontstaan tintelende handen?

Vaak is de oorzaak van tintelende handen teveel of juist te weinig gedane arbeid. Door bijvoorbeeld veel te schrijven of je hand juist lang stil te houden waardoor deze gaat knellen zijn veel voorkomende oorzaken bij de tintelende handen.

De zenuw kan op die manier niet goed meer overkomen, waardoor je brein geen contact meer kan maken met je handen. Om die reden ‘slaapt’ je hand dus als het ware. Dat geeft niet echt een fijn gevoel, al ervaren sommige mensen dit toch als prettig.

Zwangere vrouwen hebben nog al eens last van slapende handen.

De klachten van de meeste vrouwen zijn ’s nachts, maar ook overdag kan het een probleem vormen voor de zwangere vrouw. De verklaring hier voor is niet al te moeilijk: door de zwangerheid van een vrouw komt er natuurlijk extra vocht in het lichaam. Dit vocht zorgt er voor dat een tunneltje die de carpale tunnel genoemd wordt de zenuw niet goed meer kan ‘overleggen’ met de hersenen en dus direct ook minder of niet meer kan communiceren met de hand.

Voor we dadelijk overschakelen naar de tips om tintelende handen uit de weg te krijgen is hier alvast een tip voor de zwangere vrouwen onder ons: doe een polsbeschermertje om! Dit zorgt er voor dat de carpale tunnel niet meer gaat knellen, waardoor je meer nachtrust zult hebben.

Dingen die vaak een verband hebben met tintelende handen zijn: de duim(en) die niet goed meer kunnen functioneren. Ook het gevoelsverlies komt vaak bij dit symptoom kijken.


Hoe krijg je tintelende handen weg?

Normaal gezien gaat de tintelende handen op een normale manier weg. Door gewoon rustig een beetje met je handen te schudden of het juist stil te houden zal het vrij snel over gaan. Of je nou juist moet kiezen voor het schudden of stil houden ligt aan de oorzaak van de tintelingen. Wanneer het komt door teveel arbeid kun je beter kiezen voor de ‘stil-houd’ variant.

Je kan wanneer je zenuw knel heeft gezeten de doorstroming ook bevorderen. Houd je handen in een hoek van 180 graden ten opzichte van de schouders zodat het bloed weer goed kan doorstromen. Wanneer je dit een half minuutje tot een minuut vol houd zou het slapende gevoel over moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is zou het raadzaam kunnen zijn om even bij de huisarts binnen te wandelen, en even te vragen naar een advies wat betreft tintelende ‘slapende’ handen.

 

Wat zijn de oorzaken van mijn tintelende handen?

Zoals al eerder gezegd zijn zwangere vrouwen meestal de dupe van het Carpaal tunnelsyndroom. Ook een ontsteking als gevolg van reuma zou eventueel ook nog een oorzaak kunnen zijn van de tintelende hand. Soms kan het ook zijn dat fabrieksarbeiders de symptomen van tintelende handen hebben, maar dit komt omdat ze aan de lopende band zitten. Repetitief werk is dan hier de oorzaak. Ook overbelasting en zenuwontsteking zouden ook nog de oorzaken van tintelende handen zijn.